Film Kennis Centrum

Advies Ondersteuning Onderzoek

Film in beeld

Van kunst wordt wel eens gezegd dat maar een klein aantal mensen participeert. Voor film geldt dit zeker niet. Film is al jaren de beste bezochte cultuuruiting in ons land. En dat geldt voor een dwarsdoorsnede van de bevolking. Meer dan de helft van de Nederlanders gaat naar de film en met zijn allen gaan we zo’n 30 miljoen keer per jaar naar de bioscoop of het filmhuis. Met bekenden en onbekenden genieten we van de nieuwste films. De hele zaal leeft mee met wat er allemaal gebeurt. Filmkijken in het filmhuis of in de bioscoop is een sociale manier van kijken.

In relatief korte tijd is onze cultuur veranderd in een complete beeldcultuur. Dat verandert niet meer terug. Onze cultuur draait om bewegende beelden en de bioscoopfilm is de basis van deze beeldcultuur. De filmvertoning in bioscoop en filmhuis heeft nog steeds een prominente plek. Dat zal zo blijven. Ondanks video-on-demand en het illegale downloaden blijft bioscoopbezoek trekken. In de bioscoop en het filmhuis is deze beeldcultuur openbaar en gezamenlijk, meer dan bij welke andere culturele uiting ook.

Filmvertoning opereert niet in een vacuüm. Filmvertoning is net als de rest van de samenleving continu in ontwikkeling. Allerlei processen komen ook bij de bioscoop en het filmhuis samen, culturele, maatschappelijke, economische, technische, demografische. Daardoor veranderen ook de bioscopen en filmhuizen continu, net als het publiek. Dat heeft voor en achter de schermen gevolgen. De speelfilms vormen nog steeds de kern van de voorstellingen. Echter dankzij digitalisering is het bijvoorbeeld al een tijd mogelijk om in Nederlandse bioscopen live operavoorstellingen uit andere steden te zien. Vooral ouderen, in avondkleding, maken hier gebruik van. De opera wordt beleefd alsof men er echt bij aanwezig is. De prijs en de reis zijn verwaarloosbaar. Steeds vaker wordt ook ‘s ochtends film met koffie en cake opgediend en begeleid met een toelichting.

Filmhuis en bioscoop staan midden in de samenleving. Zij dragen bij aan onze cultuur, aan welzijn en welvaart, aan cohesie en aan deelname en ontmoeting. Elk filmhuis en bioscoop in elke gemeente doet dat op eigen wijze met een eigen invulling.

Links

Achtergrondafbeelding: Biancavieves, Pablo Berger, A-Film